Jakie owoce i warzywa mają najwięcej witaminy C?

przez | październik 18, 2019

Zmienna jesienna aura sprawia, że nietrudno o przeziębienie? Jak uchronić się przed przykrymi dolegliwościami? Naukowcy udowodnili, że choć Witamina C, nie chroni nas w żaden sposób, gdy dojdzie już do przeziębiania to regularne jej stosowanie może znacząco zmniejszyć ryzyko choroby. A czy wiecie, które owoce ? i warzywa zawierają najwięcej witaminy C?

Czy są to cytryny, porzeczki, a może pomarańcze?

W pierwszej 10 warzyw i owoców bogatych w witaminę C (w mg/100 g) znajdują się:

1. Dzika róża – 1800 mg
2. Rokitnik – do 1100 mg
3. Dereń – do 200 mg
4. Porzeczka czarna – 183 mg
5. Natka pietruszki – 178 mg
6. Papryka czerwona – 144 mg
7. Chrzan – 114 mg
8. Brukselka – 94 mg
9. Papryka zielona – 91 mg
10. Kalafior – 69 mg

Jak widzicie, witamina C występuję w większej ilości w innych „roślinach” niż w samej cytrynie.